Cultură bucovineană la conac

Cultură bucovineană la conac | 15 ianuarie – Ziua Culturii Naționale 2017

Unul dintre obiectivele pe care ni le-am propus în 2017 este ca evenimentele pe care le vom realiza la conac să fie o infuzie de cultură. O vom servi uneori în doze mici, alteori mai mari și mai diverse, dar de fiecare dată alături de o experiență gastronomică desăvârșită. Am decis să sărbătorim Ziua Culturii Naționale cu primul eveniment al anului, în care ne îndreptăm atenția către ținutul Bucovinei și onorăm câteva din vechile tradiții ale locului. Așadar, pentru iubitorii de vechi, dar și de nou, pentru cei care respectă bogăția culturală a României sau pentru cei curioși, vă așteptăm să petreceți o după-amiază de duminică bucovineană la conac.

 


PROGRAM


 

SPECTACOL LIVE DE MUZICĂ POPULARĂ CU SOFIA VICOVEANCA

 

O voce inconfundabilă, cu un repertoriu impresionant, Sofia Vicoveanca este unul dintre puținii artiștii români care de mai bine de 50 de ani onorează folclorul românesc. Originară din Bucovina, Sofia Vicoveanca vine de la Suceava la Domeniul Manasia pentru a transmite o emoție unică prin cântecele sale.

„Eu mă regăsesc mai mult în cântecele de dor, de jale, de amar, bocete, chiar blesteme, piese de o mare încărcătură emoțională, de o mare profunzime a textului, și tocmai de aceea – foarte greu de interpretat. Nu sunt o cântăreață de ritm, dar nevoia m-a făcut și dintr-aceea, pentru că omul vine în sala de spectacol și vrea să-și bucure sufletul. Nu știu cât place, dar știu că nu se confundă glasul meu, omul îl reține. Nu mi-a fost greu să port costumul, pentru că în acest costum eu m-am născut.”

 

Sofia Vicoveanca

 

DANSURI POPULARE BUCOVINENE CU ANSAMBLUL DOINA BĂRĂGANULUI

 

Doina Bărăganului ne-a încântat și cu alte ocazii la conac, însă de această dată, șase perechi de dansatori vor performa în straie populare moldovenești dansuri din Bucovina.

 

SPECTACOLUL „DOR DE EMINESCU” CU ION CARAMITRU ȘI AURELIAN-OCTAV POPA (CLARINET)

 

Sub titlul „Dor de Eminescu”, cei doi artiști, dialogând într-o formulă scenică inedită, în care cuvântul rostit se completează cu muzica, prezintă un spectacol alcătuit pe baza unor selecțiuni din manuscrisele de poezie, proză și filosofie ale  marelui poet, născut în Bucovina.

 

 

ion_caramitru_florin-ghioca

credite foto: Florin Ghioca, pentru Cotidianul.ro

EXPOZIȚIE DE PICTURĂ ,,ÎNTÂLNIREA BARONULUI GEORGE LÖWENDAL CU BUCOVINA AUTENTICĂ”

 

Fundația Löwendal aduce la conac o expoziție de peste 20 de lucrări de pictură în care sunt reprezentate cu măiestrie portrete ale țăranilor și mănăstiri din Bucovina.

Pictor, grafician, pedagog și maestru al primelor generații de artiști plastici din România postbelică, George baron Löwendal (1897, Sankt-Petersburg – 1964, București) a fost și un remarcabil om de teatru. Născut într-o familie danezo-rusă cu origini nobiliare, format în Rusia avangardelor artistice, s-a afirmat ca pictor decorator în Bucureștiul anilor ’20, devenind, ulterior, timp de aproape un deceniu, scenograful Teatrului Național din Cernăuți. În cosmopolitul oraș bucovinean, a creat decoruri de referință și a înființat, în 1928, primul teatru profesionist de marionete din România. Receptiv la mutațiile scenei începutului de secol XX (futurism, constructivism, expresionism), a susținut prin întreaga sa operă mișcarea de teatralizare a teatrului, fiind colaboratorul apropiat al celor mai însemnați regizori români și trezind admirația celor mai exigenți critici și artiști ai timpului său.

 

george-lowendal

 

REȚETE BUCOVINENE BOIEREȘTI, READUSE LA LUMINĂ DE CHEF ALEXANDRU IACOB

 

Poveștile fac parte din noi. Alexandru Iacob a ascultat multe, dar puține i-au rămas în minte ca poveștile din copilărie, spuse la gura sobei, în bucătăria bunicii sale, unde poate s-au sădit semințele pasiunii sale pentru gătit. Povești despre bucate de sărbătoare, despre rețete vechi, neatinse de trecerea anilor, date mai departe din generație în generație cu sfințenie. Și a auzit multe, de la bunica și mătușa, în buna tradiție a familiilor moldave, unde respectul pentru mâncarea muncită din greu este mare.
Timpul a trecut, și a auzit povești despre praznicele scriitorilor, cu felurite bucate iscusit gătite, și iată că a venit momentul ca toate aceste povești să devină realitate!

 


MENIU BUFET


 

GUSTĂRI RECI

Piept de rață afumat cu andive, mărar proaspăt și muștar cu boabe

Varzări moldovenești

Salată de ardei copți cu ridiche și ceapă roșie

Platou cu brânzeturi românești

Salată de sfeclă roșie coaptă cu hrean

GUSTĂRI CALDE

Ciorbă Rădăuțeană

Ospățul scriitorilor (carne fragedă de căprioară, sos cu hribi și afumătură, varză roșie înăbușită)

Parjoale moldovenești din carne de porc mangalița, piure de cartofi cu praz

Saramură de șalău

Porumbel la cuptor, sos cu aromă de scorțișoară și ciuperci de pădure

Rasol de vită și cortofi natur

DESERT

Plăcinte poale-n brâu

Alivancă moldovenească cu smântână

Învârtită cu mere și dovleac

PÂINE

Chitan (pâine ușor dulce din mălai)

Turte de casă


PREȚ: 290 lei / persoană

Număr limitat de locuri. Acces posibil doar pe bază de rezervare la numărul de telefon +40 744 378 888

sau folosind formularul de contact de mai jos.