Meniul de nuntă în viziunea lui Chef Alexandru Iacob

Chef Alexandru Iacob ne-a obișnuit cu meniurile sale elaborate precum o călătorie a gusturilor, în care cele mai fine ingrediente de sezon se îmbină armonios în preparate surprinzătoare. Acesta formează echipa perfectă cu Alexandru Obârșanu – Hospitality Manager și somelier la Domeniul Manasia, ce completează meniul cu recomandări desăvârșite de băuturi. Cei doi își prezintă viziunea în ceea ce privește o meniul perfect pentru o nuntă plină de rafinament, ce iese din tipare,  într-un interviu Harper’s Bazaar.

 

Q: Din punctul tău de vedere, ce înseamnă un meniu memorabil de nuntă? Poți să ne dai câteva exemple de lucruri surprinzătoare pe care le-ai include (sau le-ai inclus deja) într-un asemenea meniu?
A: Trebuie să ieșim un pic din tipare. Dacă un cuplu merge la 5-6 nunți pe sezon din postura de invitați, în 5 ani se adună ceva nunți. Dacă sunt întrebați ce își aduc minte de la o anume nuntă, rar se întâmplă să zică ceva de meniu. Tocmai asta vreau eu să schimb, să ies din tiparele clasice, să aduc ceva nou în piață, să facem uitate meniurile cu rulou de pui și salată de țelină cu maioneză. De exemplu, într-o gustare de nuntă am un macaron cu pate de fazan, iar reacțiile au fost surprinzătoare; un pic reticente inițial, căci toată lumea asociază macarons cu un desert. Totul s-a schimbat la 180 de grade după ce au gustat. Românii sunt deschiși la nou, cu puțină „consiliere” sunt făcuți să trecă peste teama că invitații mai simpli de la nunta lor nu vor aprecia ceva special, iar rezultatele finale au fost mereu peste așteptări.

meniu-nunta1

Q: Crezi că un meniu sănătos începe să primeze în fața unui meniu consistent chiar și la nunți?
A: Încet, încet, ingredientele sănătoase încep să primeze. Totuși, avem o petrecere de 12-14 ore, unde de obicei se servesc 5-6 preparate. La un calcul simplu avem undeva la 1.800 grame de mâncare pentru fiecare invitat, fără pâine. Am fost obișnuiți să avem cantități enorme de carne la o petrecere de nuntă, multă gelatină, multe legume congelate, multe lucruri făcute mai puțin bine. Avem cantități enorme de zahăr: candy bar, fântână de ciocolată, desert, tort. Să nu uităm că la o nuntă oamenii vin să se simtă bine, să socializeze, să danseze, nicidecum nu e un maraton culinar. Mâncarea trebuie să fie un ingredient cheie al unei nunți, dar unul care să se îmbine perfect cu conceptul. E rușinos să folosești legume congelate în plin sezon, când piața e plină de tot de ai nevoie, de la broccoli la ardei gras. Nu e greu să ai un meniu în care să primeze ingredientele de sezon, cât mai sănătoase, preparate în moduri în care își păstrează toate calitățile… trebuie doar să îți dai puțin interesul. Un meniu de nuntă la începutul lui mai este diferit de unul la sfârșitul lui septembrie, prin prisma ingredientelor, și asta e unul dintre semnele că locul în care îți faci nunta pune accent pe ingrediente de sezon, sănătoase.

meniu-nunta-cover

Q: Există tendințe și în acest domeniu? Care ar fi o tendință hot acum?
A: Tendințe noi apar mereu. Mereu apar lucruri inedite, trebuie doar să le filtrăm pe cele mai bune. Nunțile de zi, cu meniuri lejere, cu bar de fresh-uri și vinuri ușoare, alese să rezoneze cu mâncarea sunt pe un trend ascendent acum.

bar-de-limonada

Q: Tortul perfect de nuntă, în opinia ta: care e, cu ce ingrediente îl faci și de ce îți place atât de mult?
A: Tortul de nuntă trebuie să împace multă lume. Unii preferă ciocolata, alții marțipanul și toți vor să arate foarte bine. Mie îmi place să las totul la vedere, să nu îl îmbrac în marțipan, să nu aibă foarte mult zahăr, să nu îl încarc foarte mult. Eu aș merge pe un tort de vară ușor, cu un mousse de ciocolată cu lapte, cu multe fructe de sezon și l-aș face să arate frumos doar din fructe și flori. Ar trebui să reflecte personalitatea miresei, să-i scoată în evidență gingășia, puritatea, să fie cât mai frumos prin simplitate. Un tort special, ca o încununare a unei nunți reușite, va fi mereu o frumoasă aducere aminte.

Q: Ce n-ar trebui să lipsească din meniul unei nunți de vară?
A: Legume multe! Sunt în sezon toate și trebuie exploatate la maxim. Din păstârnac poți face un piure cu vanilie fantastic ca și garnitură la un peste bun, din sfeclă roșie o înghețată răcoritoare. Să facem legumele vedete în farfurie!

 

47 Bazaar mai-iunie 2016_Part68