Moștenitorii lui Efrem Obrenovici încheie cel de-al doilea capitol și dau naștere intrigii poveștii satului Manasia, când o vând fostului ministru de externe al Bulgariei, Ion Hagianoff care va locui aici împreună cu soţia, franţuzoaica Marie-Claire Hagianoff şi cu fiul lor, Nicolae.
Familia Hagianoff oferă satului Manasia o perioadă prosperă în evoluția sa și pun pe harta Romaniei, un important obiectiv de patrimoniu, Domeniului Manasia. În cei 69 ani în satul Manasia, Ion Hagianoff și ulterior, fiul sau Nicolae, ridică în zonă biserica parohială, școala sătească, monumentul eroilor, căminul cultural, primăria, hanul și actualul conac.
Punctul culminant al poveștii este determinat de construcția impresionantului conac, între anii 1899 – 1900, în stil eclectic cu elemente de Art Nouveau, care ulterior va prelua numele „părinților săi”, Hagianoff. La 14 ani după ridicarea conacului, Ion Hagianoff dezvoltă fabrica de cărămizi și întregește domeniul cu crama construită integral din cărămizile produse la fabrica familiei.
După moartea lui Ion Hagianoff în 1919, fabrica trece în proprietatea fiului său Nicolae, care o va administra singur până în anul 1923 când se asociază cu Ferdinand Koska, proprietarul unei fabrici similare din București, astfel încât produsele fabricii din Manasia să fie desfăcute în depozitele din București ale lui Koska.
Fabrica de cărămizi și țigle din Manasia se transformă în anul 1935 în societate pe acțiuni sub denumirea Fabrica de Cărămizi și Țigle Nicolae Hagianoff & Ferdinand Koska SA. Pe cărămizile și țiglele produse aici apare sigiliul Koska & Hagianoff. Fabrica înregistrează un apogeu al producției în anul 1938, când încep să producă și diverse ornamente pentru casele țărănești, printre care și renumitul cocoș care se amplasează până în zilele noastre pe acoperișuri, care devine și un simbol important al fabricii.
Între anii 1923 – 1937 satul Manasia este întregit prin construcția unei școli, a primăriei noi și a „Monumentului eroilor căzuți în Primul Razboi Mondial”, construcții ce sunt plătite integral de către familia Hagianoff.