Phursang Lama | Chef Domeniul Manasia

A venit momentul să vă facem cunoștință cu Chef Phursang Lama, cel care din vara anului 2020 vă încântă simțurile cu preparatele sale. Pornind din Khatmandu, trecând prin Abu Dhabi și poposind în București, Chef Phursang Lama vine o cu o experiență vastă în arta culinară. Suntem bucuroși să îl avem în echipa noastră și că prin prezența sa ne onorăm trecutul și respectăm tradiția de spațiu multi-cultural și multi-etnic. Alături de acesta, vom scrie un nou capitol, pe care suntem nerăbdători să vi-l dezvăluim în zilele ce urmează. Vă invităm să îl descoperiți prin cuvintele sale.

Numele meu este Phursang Lama și m-am născut în Nepal, în familia Lama (călugări budiști). Nu m-am călugărit pentru că tatăl meu se afla în armata nepaleză, unde a slujit națiunea timp de 30 de ani. După liceu, am lucrat ca asistent de bucătar în Thamel, o destinație turistică populară din Kathmandu Nepal, într-o cafenea japoneză. Atunci mi-am dat seama că asta îmi doresc și apoi m-am alăturat școlii de diplomă culinară din Kathmandu, la centrele de instruire turistică și hotelieră Shangri-la.

 

Călătoria mea ca bucătar a început acum mai bine de 13 ani în diferite locuri internaționale din industria ospitalității. Prima mea slujbă a fost la „The pup pup & cafe”, ca ajutor de bucătar, în 2004. După această slujbă am decis să-mi fac propria afacere locală la Kathmandu, unde mi-am păstrat afacerea până în 2007. Am avut șansa să lucrez cu o echipă de pre-deschidere comis III la Amwaj Rotana Resort Jumeirah Beach timp de un an, care este cel mai bun lanț hotelier din Orientul Mijlociu. După încă un an m-am mutat într-o altă proprietate a aceluiași grup, și anume Hotelul Al Ain Rotana, în calitate de comis II în cel mai bun restaurant care servea toată ziua din 2009 până în 2010.

 

M-am alăturat hotelului Intercontinental Abu Dhabi ca bucătar japonez din 2010 și am rămas acolo până în 2012. Aici am avut șansa să lucrez cu mulți bucătari celebri, cum ar fi bucătarul japonez Hal Yamashita și bucătarul thailandez Iankittichai. Apoi, m-am mutat la Grand Millennium Al Wanda Abu Dhabi în 2012, ca bucătar de parte cu restaurantul asiatic Toshi, care a fost selectat în top 5 restaurante japoneze de către Time Out Awards Abu Dhabi. Am primit iar o nouă provocare: să deschid un nou restaurant în Abu Dhabi, restaurantul japonez Sushi Maru, unde am lucrat ca bucătar șef până în 2015.

 

O mare oportunitate apare atunci când restaurantul japonez Yokari Fine Dining, un restaurant celebru din bucătăria japoneză contemporană, m-a invitat să mă alătur ca Sous-Chef. Am rămas acolo până pe 8 septembrie 2017, când am venit în România pentru a lua rolul de Chef de Cuisine asiatic și a deschide Restaurantul Ginger în Hotelul Radisson Blue din București. Până când pandemia a închis-o, în iulie 2020…

Povestea mea se transformă în dragoste pentru noua mea țară. Frumoasă din punct de vedere natural și cultural, cu oameni prietenoși și o bucătărie care cu siguranță m-a cucerit. De aceea m-am considerat norocos când am primit un telefon de la Domeniul Manasia. Acum sunt Head Chef și mă simt minunat!

A deveni Chef nu este neapărat o chestiune de timp. Este nevoie de pasiune, răbdare și dragoste pentru acest arta culinară. Trebuie să experimentăm haosul bucătăriei timp de mulți ani înainte de a deveni cu adevărat bucătari. Există o mulțime de ingrediente diferite pentru diferite feluri de mâncare în diferite bucătării, dar ingredientul meu principal în farfurie este locul în care mi-am pus dragostea. Conform culturii și religiei mele, iubirea este un sentiment pur pe care îl dăruiești altruist unei alte ființe vii. Vine cu un sentiment total de confort, știind că nu ai provocat suferință nimănui. În schimb, ai ajutat să aduci bucurie și dorință.

 

Rădăcinile mele din cultura asiatică m-au făcut să înțeleg că vrem ca totul să fie un lucru perfect gândit și semnificativ. Acest lucru se reflectă și în mâncarea noastră. Mâncarea este o caracteristică culturală a oamenilor.Evoluția culturii s-a reflectat direct în bucătăriile noastre.

Și câteva cuvinte despre sufletul meu… Ce înseamnă „Lama” și ce ar trebui să facem pentru a deveni „Lama”? Lama este cuvântul tibetan care se referă la preotul superior sau la învățătorul spiritualelor. „Lama” nu este un nume, este un principiu, și anume cel mai înalt. În antichitate, lama se referă la cel mai înalt venerabil maestru spiritual, dar în zilele noastre este folosit ca titlu onorific pentru un călugăr și călugărițe budiste.

 

Există trei tipuri de căi așa-numite YANA în budism: Hina yana, Maha Yana și Bajra Yana. Hina yana reprezintă vehicul mic, Maha yana reprezintă vehicul excelent, iar Bajra yana reprezintă vehicul secret prin care putem călători din acest loc într-un alt loc. Dar putem găsi Lama în două Yana sau numai vehicule, în Maha yana sau Bajra Yana, dar în Hina yana, unul îl numește pe Lama ca vante, așa! Pentru a deveni „LAMA”, ar trebui să adoptăm un jurământ de la un profund învățător spiritual și să urmăm calea arătată de Buddha și de Învățătorul nostru.